Neodymium magneti (neodimijum aka neodijum  magneti) su nadaleko poznati po svojoj snazi. Ukoliko se njima ne rukuje pravilno mogu biti veoma opasni. NEO magneti kako ih mnogi zovu ili NdFeB magneti su permanentni magneti napravljeni od legure Neodimijuma, Gvožđa i Bora. Ovi magneti ponosno nose tituli najačih permanentnih magneta. Koriste se u više grana industrije, medicini i zdravstvu, edukaciji i kao praktične alatke.

Što se tiče magnetnih proizvoda, neodymium magneti se koriste za pravljenje magnetnih separatora, magnetnih filtera i opreme. Takođe se koriste za pravljenje alarmnih sistema, prekidača i bezbednosnih sistema uopšte. U IT industriji koriste za za kompjuterske hard diskove, telefonske uređaje, televizore, video aplikacije i detektore . Kompanije koje prave generatore takođe zavise od neodimijum magneta pri pravljenju snažnih generatora. Snaga generatora zavisi od snage magneta koji se koristi.

Proizvođači filtera za ulje koriste magnete kako bi filteri efektivno mogli da izdvajaju sve opiljke gvožđa koji bi se u njima mogli pojaviti. Uređaji poput metal detektora takođe mogu da sadrže neodimijum magnete.

Mašine koriste NEO magnete za držanje i prenos tereta. Dizajneri nakita koriste neodimijum magnete za pravljenje narukvica, privezaka i minđuša. Ako Vam je potreban magnet za držanje za držanje pločice sa imenom slobodno se možete osloniti na njih. Koriste se i za obeležavanje magacina, artikala u prodajnim salonima i držanje raznih natpisa. Magneti u grafičkoj industriji se koriste za proizvodnju poklon kutija, drvenih kutija za piće i generalno za raznu ambalažu koja elegantno i snažno treba da se zatvara. Poznata je primena neodijum magneta i u zdravstvene svrhe i mnogi naučnici tvrde da ovi magneti leče.

Koriste se za proizvodnju magnetne rezonance. Tokom letova u svemir, NASA koristi ove retko zemljane magnete kako bi astronauti zadržali tonus mišića. Koriste se za eksperimente i u naučne svrhe. Neodymium magneti su uglavnom manjih dimenzija ali imaju neverovatnu snagu. U industriji igračaka koriste se za proizvodnju svakakvih igračaka.

Ima više karakterstika koje neodimijum magnete izdvajaju od ostalih permanentnih magneta. Neodimijum magneti imaju neverovatnu otpornost na demagnetizaciju kao i veliku postojanost polja.