Evropska komisija je još 2008. godine usvojila Direktivu (2008/329/EC) koja propisuje isticanje upozorenja na igračkama koje sadrže magnete.

Do ovoga je došlo posle nekoliko slučajeva u kojima su deca progutala magnete. Ukoliko se dva ili više magneta progutaju, oni se mogu privlačiti u telu što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i rizik po život. U ovakvim slučajevima magneti se mogu ukloniti isključivo hiruškim putem. Evropska komisija je odlučila da prvi korak bude upozorenje koje bi roditeljima ukazalo na opasnost koje magneti u igračkama mogu imati po njihovu decu. Opasnost je drastično veća ukoliko se koriste neodimijumski magneti.

Magnet ili magnetni deo mogu biti progutani ukoliko mogu proći kroz cilindar kao što je specifirano u standardu EN 71-1. Nalepnica sa upozorenjem mora biti nalepljena na pakovanju ili na smoj igrački tako da bude jasno vidljiva prilikom kupovine. Tekst upozorenja mora biti na zvaničnom jeziku zemlje članice EU u kojoj se prodaje.
Upozorenje na engleskom jeziku glasi :

„Warning! This toy contains magnets or magnetic components. Magnets sticking together or becoming attached to a metallic object inside the human body can cause serious or fatal injury. Seek immediate medical help if magnets areswallowed or inhaled.“

Kompletan tekst ove Direktive možete pročitati ovde